Jaro člověku vlije novou energii do žil

13.03.2024

Aspoň já to tak mám. Byl jsem skoro týden na chatě, regeneroval fyzickou prací venku a procházkami. I do jezírka (9 °C) jsem vlezl a udělal tam pár temp.

Řezal jsem klády, sekal dřevo, topili jsme v kamnech. Hrabali jsme listí a trávu, sbírali klacky, stříhali maliny a sváželi to na kompost, resp. přírodní hrázku nad potokem. Zkrátka jsme to zkultivovali.

Dostalo se i na svoz hlíny z krtinců a z kompostu, zrytí (spíš přerytí) záhonu na brambory, svoz štěpky na skalku a čištění jezírka pomocí síťky na řasy. A samozřejmě na procházky se psem.

Potěšilo nás, že pupeny už byly nalité a připravené, takže příště už se to tam bude více zelenat. Petrklíče už nesměle vykvetly, cibuloviny též začaly vylézat, tráva je poměrně svěže zelená. Jezírko zůstalo kalné, ale už ne tak moc a také nepřetékalo.

Ptáci už začali koncertovat. Přilétli špačci a obsadili dutiny stromů podél potoka, pozoroval jsem, jak se po stromech honí dvě veverky (zrzavá a černá), na procházce se psem vyplašil několik srnek. Doma na poli jsem už dříve pozoroval skřivany a po návratu z dovolené na chatě jsem tam viděl i čápy, zajíců nepočítaně.

Pak jsem se dostal na zahradu, kde jsem přeryl záhon pro cibuli a pohrabal záhonky pro výsev mrkve, červené řepy a hrášku. Na domovské zahradě kvetou sněženky, šafrány a začínají petrklíče. Také už začal zlatý déšť.

Jaro je skvělý, už to všechno pučí, vyráží a zelená. Aktuálně kvetou třeba fialky.