Je mi vláda opravdu ukradená?

12.04.2023

Upřímně. Rád bych to tak měl. Pokouším se o to, aby mi vláda byla "ukradená", abych o ní moc nevěděl, aby mě absolutně nezajímala. Nejen tahle, ale jakákoliv další.

Bohužel mi to moc nejde. Kdyby vláda opravdu vládla, kdyby byly klidné (a ne bouřlivé) časy a vláda by byla zaměřena na správu země, a ne na ovládání lidí, šlo by mi to určitě líp.

Dokud půjde internet a dokud budu pracovat v matrixu, tak se virtuálnímu setkávání s vládou a jejími představiteli nevyhnu. Přestože na žádné televizi nesleduji zprávy a politické debaty už vůbec, politici mají tendenci se zjevovat pokaždé, zapnu-li internet.

Pokud si chci na internetu něco přečíst, také se tomu nevyhnu, ikdyž chodím jen tam, kde mě to baví a kde to se mnou ladí, nicméně i tady je politika komentována. Byť jinak, než nabízí mediální mainstream.

Zde se objevuje nejčastější přívlastek současné vlády a to: "vláda národní zkázy", který poměrně trefně vystihuje její kroky v národním hospodářství. To samozřejmě nakonec nějakým způsobem ovlivní každého a každý to uvidí i bez televize. Na cenách v obchodě, u benzínky, v restauraci, v práci, v sousedství.

Asi největším fórem této vlády je poradce Štěpán Křeček, který doporučuje občanům "bojovat proti inflaci" nákupy v Polsku. Vláda přitom potřebuje navýšit příjmy rozpočtu, a to jde nejlépe zdaněním spotřeby. A když občané na radu poradce (i bez ní) přesunou svou spotřebu k sousedům do Polska, díra v rozpočtu se zacelí? A to se plánuje vyšší zdanění dalších položek.

Což rozhodně díry v rozpočtu nezalátá, spíš se obávám, že to způsobí větší odliv zákazníků z hypermarketů, které se navíc snaží být hyperkorektní, což konzervativní veřejnost také spíše odrazuje, než láká. A nezachrání to ani televizní mluvčí hypermarketů Tomáš Prouza, který z jejich zdražování obviňuje zemědělce a zpracovatele. Pokud budou hypermarkety prázdnější, troufám si tvrdit, že pan Prouza se přesune někam na bezpečnější židli. Ale vraťme se k vládě.

Jaká tedy vláda vlastně je? Arogantní, asociální, pokrytecká, prolhaná? Chamtivá, zbabělá, směšná? Shrnul bych to do jednoho adjektiva: tragická. Dobrá, ale dá se najít něco pozitivního? Snad jen zrcadlící a probouzející. A to by mohla být jediná její nehynoucí zásluha, než odkráčí na smetiště dějin. Stihne do té doby zničit národ nebo ho probudit? Je národ schopen zbrzdit vládou nastavenou a prosazovanou destrukci nebo aspoň potom pracovat na dalším národním obrození?

Pro mě je tahle vláda také inspirující a překvapující (spíš šokující). Překonává i moji bujnou fantazii. Nevěřil jsem, že bych plodil v takovém množství společensko-politické blogy. Že bych kvůli tomu opustil blog idnes z obavy, aby mi ho úplně nezrušili, a hlavně z mé neochoty být v zájmu zachování blogu autocenzurován sám sebou. Tuhle hru už hrát nechci.

Je to hlavní důvod, proč tento blog. Dosah se radikálně snížil, přesto si ho každý den nějací lidé otevřou a něco si i přečtou. Stejně jako mé webové stránky. A to mě těší. Řekl bych, že daleko více, protože mé psaní v té záplavě najít, je teď mnohem těžší.