Kdo je nejlepší politický analytik u nás?

11.06.2024

Pouštím se tu na tenký led, ale vím jistě, že v ČT ho nenajdete. Ani v dalších mainstreamových médiích vč. internetových ho nenajdete.

A že tam jsou i zvučná jména z minulosti, která jsem kdysi hltal, ale dnes jsem opravdu jinde. A jejich "analýzami" se dále nezabývám. Řekněme, že pár lidí (které bere i mainstream) je rozumných a dívá se na to pohledem nezaslepeným. Dokáží se na to podívat jako pozorovatelé, tj. poměrně objektivně, nepromítají do toho svá přesvědčení, postoje a přání.

Sociální sítě zkreslují, protože vytvářejí sociální bubliny, kde se bublina vzájemně utvrzuje ve svých postojích a přesvědčeních a působí tak "mohutně", že vznikne přesvědčení, že je nás dost a musíme uspět. Jdeme tedy do voleb s velkým očekáváním a voliči naše očekávání nenaplní.

Průzkum bojem jsou volby. Až tak se o to nezajímám, a protože nejsem v žádné facebookové bublině, mohu se na to podívat s nadhledem. Průzkumy na člověka vyskočí, jakmile otevře internet, takže se dozví, jak to vidí agentury, které mají za úkol nejen zjišťovat nálady voličů, ale také na voliče podprahově působit. Tam stačí manipulovat se statistickou chybou, někomu v rámci ní přidat, někomu ubrat a už si váhající volič řekne, že dá hlas radši tomu, kdo má šanci se dostat. Přízeň voličů je nestálá.

Většina voličů, která přistupuje na tu hru, chce zvítězit, proto se přimyká k vítězným velkým stranám. V současné době ANO a SPOLU (tedy hlavně ODS), navíc média prodávají volební souboj jako zápas Sparty a Slávie, boj DOBRA se ZLEM.

A pak jsou voliči, kteří tu hru takhle nehrají, nebo ani hrát nechtějí. Část z nich nevolí vůbec, protože si spolu s klasikem řeknou "kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zrušili" a část se pokouší svojí volbou dosáhnout nějaké změny. Tak volí menší subjekty. Jako potenciální koaliční partnery pro velkou partaj, nebo jako jazýček na vahách, jako naději. Tady volí buď srdcovku, svoji sociální bublinu nebo s rozumem a sázkou na "jistotu" (neboli tzv. menší zlo).

Mě stále překvapuje, kolik subjektů se do voleb hlásí? Z letošních třiceti jsem odhadl (a poměrně přesně), že šanci na úspěch má tak deset. Za úspěch lze u malých subjektů považovat i dosažení 1,5 %, které přináší finanční příspěvek.

Sedm postupujících je známých a na příspěvek dosáhly: PRO, SOCDEM, Svobodní a Zelení. A kdože to tak nejlíp odhadl, a přitom ho do televize nezvou (příp. si ho tam tak maximálně berou do huby) a není ani agentura pro výzkum veřejného mínění, ale politiku sleduje a denně o ní píše?

Je to známý nezávislý bloger Vidlák. Výsledky voleb mu daly za pravdu. Jeho analýzy jsou čtivé, a hlavně se setkávají s realitou. Líbit se nám to nemusí, ale takový je život.

Vidlákův dosah je poměrně slušný a jako u každého blogera je jeho pohled sice subjektivní, ale dost se přibližuje objektivní realitě, protože ji umí objektivně pojmenovat a podívat se na ní z více různých úhlů pohledu. A navíc nějakou dobu byl v centru dění, setkal se osobně s mnoha lidmi, má dar přemýšlet v souvislostech.

Samozřejmě, že vše píše ze svého pohledu, pohledu alternativního ("dezolátského"), je ale svůj, je autentický a to, co dělá, nedělá jen pro sebe, ale pro nás.

Na mě vyskáčou titulky z internetu, jakmile zapnu počítač, co mě zaujme to rozkliknu a přečtu si k ranní kávě Vidláka, abych byl v obraze. Pak si vybírám jen to, co mě zajímá, co se mnou ladí, čemu se chci věnovat a do čeho chci dávat svou pozornost a energii.

Pravda, Vidlák je návykový, zatím mě baví, a ještě jsem se ho nejspíš nenabažil. A pokud bude příležitost s ním něco podniknout, rád do toho půjdu. Politiky se to rozhodně týkat nebude.