Klimatická změna před Vánoci

07.12.2023

Nevím, jak u vás doma, ale u nás probíhá jakási každoroční klimatická změna a rozhodně nejde o to, zda Vánoce budou bílé nebo na blátě, zda bude zima, nebo relativně teplo.

Změní se totiž klima v domácnosti. Žena se z příjemné a milé paní promění před Vánoci ve štvanou zvěř. Vůbec není vhodné ji nějak říkat, že nemusí tak uklízet, že se nemusí tak honit, že nemusí ten byt tak zdobit, že nemusí péct tolik cukroví. Všechno marno a již dávno odzkoušeno.

Zdá se, že ani letos to nebude jiné. Doma řádí v podobě mé ženy, něco jako předvánoční tajfun. Nejlepší strategií je jít tomu z cesty. Vzít psa a jít na dlouhou procházku, být třeba déle v práci, mizet na předvánoční večírky do hospody a jiné činnosti. Přitom se aspoň doma snažit něco udělat pro domácnost, jako vynést koš, vyluxovat, umýt nádobí. A hlavně nepřekážet.

Ideální pro mě by bylo se nějak úplně vytratit. Na Štědrý den konečně nervozita opadá a klima se mění v příjemné. Ale je třeba, aby se to povedlo tak, jak má. Tradice je prostě tradice a kiksy se tradičně neodpouští. Jsem nervózní, protože, kde je to CD s koledami? Kde je zvoneček? Nepobryndám nebo nepoleju sváteční ubrus?

Stromeček je ozdoben o den dříve a žárovky též vyzkoušeny. I ten salát už se jen dochucuje. Pak se již v klidu přežijí další dny sváteční, přičemž jeden den je věnován tradiční rodinné sešlosti, která až na to obrovské množství jídla bývá celkem v klidu.

Božský klid vánoční osobně vnímám spíše až po Vánocích, kdy máme dovolenou z práce a prožíváme další klimatickou změnu, tentokrát již velmi příjemnou. Je to takový pozdější návrat slunce, tedy návrat do normálu. Bez ohledu na počasí venku, resp. s malým ohledem, protože už se častěji dostaneme ven, zvláště pokud se rozhodneme jet na pár dní na chatu.

Milá ženo, miluju tě, jen se mi nelíbí, jak se zbytečně ničíš a stresuješ. Ale nic s tím asi nenadělám, tu tvrdohlavost máš totiž v genech.