Konspirační teorie

13.04.2024

Jsou konspirační teorie pravdivé? Můžeme je odmítnout jako naprostý nesmysl a "ezoblábol"? Nebo na nich něco je?

Záleží, jak k tomu přistupujeme a co s námi souzní, ladí a co ne. Ke konspirační teorii asi není dobré přistupovat chladným rozumem, protože jde často o záležitosti náš rozum a naše chápání přesahující. Rozum tu je asi takový rádce s naprosto jasným (a logickým) závěrem: všechno je naprostá blbost.

Pak asi ani není dobré přistupovat k tomu příliš emočně a rozum z toho úplně vyloučit. Nejlepší je zvolit cestu pocitu. Ten může napovědět a samozřejmě nejen rozum, ale i pocit se může mýlit. Přemýšlivý člověk ví, že o tom, co nás přesahuje, většinou nic moc neví a může se zde opřít o svou víru, o své zkušenosti a zážitky, a hlavně o své pocity.

Ze svého hlediska bych rozdělil konspirační teorie do tří skupin:

  • naprostý nesmysl a blábol:

pokud mám z toho tento jednoznačný pocit, prostě cítím, že mi na tom něco nesedí, pak takovou teorii odmítám, nebo lépe řečeno nepřipouštím. Což ale neznamená, že to v budoucnu třeba nepřipustím z toho důvodu, že mi to podpoří další informace, nebo nějaký prožitý zázrak, něco se vykutá z podvědomí a původně "šílenou" teorii potvrdí.

  • něco by na tom mohlo být:

nevím, mám z toho takový zvláštní pocit, který mi říká něco ve smyslu "a proč by tohle nemohla být pravda?" Takže ve výsledku nevím, ale takovou teorii připouštím a apriori neodmítám.

  • skrytá pravda:

taková teorie zpravidla označovaná za konspirační se mnou jednoznačně ladí, protože mi odpověděla na otázky, které jsem měl, protože jsem o oficiálním tvrzení pochyboval. A toto tvrzení mi přijde víc pravděpodobné. Tady se obvykle časem pravda vyjeví, byť se ji mainstream obvykle snaží zamlčet a její šiřitele umlčet, nebo aspoň znevěrohodnit. V mém případě jsem takto nahlížel na vakcinaci proti Covidu.

Dejme si pár příkladů.

Sprejují nás? Existuje chemtrails? Ovlivňují počasí?

Můžeme to odmítnout, pochybovat nebo přijmout. Někdo rád přijme teorii spiknutí, jiný ji rázně odmítne, ale dá se souhlasit s tím, že se trysky v letadlech zneužít dají (české práškovací letadlo čmelák je realita), že se počasí dá chemikáliemi ovlivnit (dokonce se tím Číňané při olympiádě v Pekingu chlubili). Pravdou je, že vzduch, voda, půda, potraviny jsou plné jedovatých látek, které pocházejí z činnosti člověka a patří sem i existence biologických, chemických a dalších zbraní hromadného ničení a ani probíhající konvenční válečné konflikty rozhodně planetě a její přírodě nepomáhají, naopak ji škodí, o lidech zúčastněných v těchto konfliktech, nemluvě.

Samozřejmě chápu, že existuje potvrzování v kruhu, spoléhání se na autority, odborníky a vědu, že se neuvěřitelné (nepochopitelné) věci a děje těžko dokazují. Ale dnes už naštěstí nemusíte tak tápat, protože, když hledáte, najdete i vědce a odborníky, kteří vám potvrdí i váš pohled na věc, který vychází z toho, co je s vámi v souladu.

Ale nejlepší je spolehnout se na svůj cit i rozum. A uvědomit si, že existují rozdílné úrovně vědomí a vnímání, a že to, co nám dřív přišlo naprosto jasné (nezpochybnitelná pravda), naše poznání a zkušenost časem obrátilo na ruby.

Přesně sem zapadá to Sokratovské "vím, že nic nevím" a že "všechno je jinak", než jsme si mysleli, nebo než nám říkali.