Může se člověk jako já stát bytostným byrokratem?

19.04.2024

Tak tady mám jasno. Nemůže. Pokud nepopře sám sebe. Zkoušel jsem to a opravdu mi to nešlo. Několik let jsem pracoval jako státní úředník. Nudil jsem se a cítil se jako parazit, který druhé buzeruje a chce žít na jejich úkor.

Bylo to proti mně samotnému, proti nastavení mé duše. Neměl jsem dynamiku, stagnoval jsem. Asi bych to už déle nevydržel, a proto jsem se vydal na druhou stranu barikády, kdy já už byrokraticky buzerovat nemusím, ale asi aby se to vyrovnalo, mě teď buzeruje ta byrokracie.

Potřeboval bych se stát byrokratem, abych tu byrokracii lépe zvládal. Ale fakt to nedokážu. Jak to jen vyřešit? Dlouho jsem se nad tím zamýšlel, vymýšlel různé varianty a pak jsem tak nějak "ezotericky" požádal Vesmír čili vyslovil v duchu záměr a přání sehnat někoho místo sebe, aby ze mě toto byrokratické jho sejmul.

Chvíli se nedělo nic a pak se to začalo skládat dohromady a už jsem o tom psal. Vlastně jsem nejprve přijmul, že to bude asi jinak, než si představuji, že to zdánlivě nepříjemné a zlé je ve výsledku dobré, že už nemusím "pečovat o dítě" svého předchůdce, stejně to dělám trochu jinak, nicméně tu jeho základní linii držím. Jenže už je neudržitelná.

Nemůžeme se udřít a dělat charitu. Já sám jsem si cestu a "plán odcházení" vymyslel a sám sobě schválil, ale chci se postarat především o své kolegyně, pak teprve o sousedy. A pak mi přišlo, nech jim méně práce za víc peněz. A vlastně mi to řekl i kolega, který chce převzít zodpovědnost za část naší práce, že jsme strašně levní a tomu i odpovídá kvalita naší služby. Fakt jsem si nedokázal představit, že mým pomocníkem (kterého jsem si přivolal) bude právě on. Bůh je prostě neuvěřitelný vtipálek. Kolegovi ta byrokracie nevadí, je schopen se v ní více orientovat a ochoten ji více přijímat.

A já díky němu pochopil, co mám dělat. Resp. jsem mohl upravit své plány. Osobně dávám přednost lidskosti a poslat své mladší kolegyně na pracák (či někam, kde by byly nešťastné) by lidské moc nebylo. Takže ať dělají, co umějí, ale pro méně subjektů a nechají si hlavně ty velké na sídlišti. Ono je jednodušší starat se (a jen účetně) o 15 subjektů o celkově osmi stech bytech, než o 40 subjektů, kdy jde celkem o cca 1200 bytů. Mít 2/3 bytů a 1/3 objektů bude lépe zvládnutelné a při narovnání ceny služby i více efektivní. A pracovně klidnější.

A co já? Nechám si menší úvazek a více času budu věnovat tomu, co mě baví (zahradničení, psaní a přednášení). I s tím, že mi to může též přinést nějakou korunu. Navíc důchodové rentiérství se blíží a já mám ještě šanci si ho užít.

Byrokracie se zbavit nelze a ani já se jí úplně nezbavím, ale významně ji u sebe omezím. Ona ta BBB (banda bytostných byrokratů) a PNZD (partička nenažraných zbabělých debilů), co nám vládne se jen tak své nabyté moci nevzdá, dokud se nám nepovede se jí zbavit, či dokud své protilidské dílo zkázy nedokončí. Ale možná si i sama uvědomí, co dělá. A především spolu se zhroucením systému pohřbí i sebe. Bohužel to odnese jako obvykle spousta jiných.

Jako obvykle apeluji na probouzení, práci na sobě a lidskost, která je nám jako lidským bytostem vlastní.