Nejsou lidi?

29.06.2024

Jsou i nejsou. Říká se, že lidí je jak sraček, ale když hledáte lidi na práci, tak nejsou. Chybí řemeslníci, v přestárlých společnostech chybí pečovatelé a sociální pracovníci, některé profese přirozeně vymírají, jiné vznikají, něco se udržuje uměle (přezaměstnanost, nadprodukce, nadbytek bílých límečků – parazitujících profesí).

Do toho se vyhrožuje, že hodně práce zastane umělá inteligence a lidé přijdou o práci a co pak s lidmi? Jsou to výzvy starého systému, ale asi už nejsou tím starým systémem řešitelné. Je to vidět na politice a lídrovství. Elity se zapouzdřily, nemají odvahu k novým řešením a návrhům, když se zjistí, že tudy to moc nejde, tak se nehledá jiná cesta, jiný způsob ale stále se tlačí stejné metody, které se kdysi osvědčily, ale dnes nefungují. Proč se to děje? Zvyk je železná košile, protože "loutkáři za oponou" to mají takto naplánováno a jinak by to nešlo?

Už se to zadrhává, i v té politice, kam se sice tlačí dost lidí, ale převažují ti hloupí, neschopní, nebo inteligentní psychopati. Žijeme v době, kdy se pomalu klube nový svět a ten starý pomalu dodýchává.

Vládcům dochází lidi. Je osvobozující vidět, že Petra Fialu a Víta Rakušana nemá kdo vystřídat. Oni nikoho lepšího snad ani nemají, buď sobě rovné nebo ještě "lepší". Takoví kádři jako Pavel Novotný nebo Tomasz Peszynski by ze střídačky naskočit mohli, ale nikdo jiný tam už asi není. A to je smutné.

No, jak pro koho. Liberální demokraté (Pražští kavárníci) totiž narazili na své limity. Vrcholu bylo dosaženo, z vrcholu se již jde dolů, pomalu nebo rychle. To, že se nahoře chtějí udržet za každou cenu (u nás i přes mrtvoly), lze chápat. Nic jiného neumějí, jinde než v politických a podobných funkcích by se neuživili. Ale i je už pomalu dohání to, jak to tady řídí.

A pokud někdo pracuje tak, že bezohledně ničí svou možnou konkurenci, aby ho někdo náhodou kariérně nepřeskočil či nebyl chytřejší a schopnější, nekritizoval, neohrožoval, jen poslouchal a pochleboval, pak se sice udrží na pozici "nejvyššího a nejlepšího", ale kolem jen pusto a prázdno.

A kde nic není, ani smrt nebere.