Není hnůj jako hnůj

08.03.2024

Nějaký (ne)hodný zemědělec vyklopil hnůj před sídlem vlády v Praze. Ten hnůj venku je užitečný. Pravda na poli, ne na ulici. Je dle mého mnohem užitečnější než celá vláda.

Tak nám lidé s tvořivostí smějících se bestií vtipně reagovali, že teď máme hnůj vevnitř i venku. Ovšem přirovnávat vládu ke hnoji je urážkou toho hnoje.

Hnůj na poli podporuje růst a výživu rostlin. Když zemědělci pohnojí pole, dá se očekávat, že to rostlinám prospěje. Když něco pohnojí vláda, komu tím prospěje? Vláda sice pohnojila, co se dalo, ale že by zajistila nějaký růst (třeba ekonomický) a nějaký prospěch (třeba občanů) o tom žádná.

Zemědělci svým protestem prý vládu vydírají. Za to ona nás odírá, straší a nasírá. Cenou energií, cenou základních potravin, přebujelou byrokracií. A ještě tomu říká konsolidační balíček. Konsolidace má být nějakým urovnáním, ustálením. Zdá se, že se nám hlavně ustálila drahota. Ta je opravdu zkonsolidována a také se nám konsoliduje režim (propagandou, prorežimní justicí, cenzurou a korespondenční volbou).

Hnůj tedy byl dodán před vládní budovou. Vláda by si mohla zakydat. Ne tak, jak obvykle kydají její představitelé před kamerami a se spřátelenými moderátory, ale opravdu s vidlemi.

Nejspíš by ji to prospělo. Fyzická práce venku prospívá tělu i duchu. V případě smradu je možné trénovat i zadržení dechu. Navonění paňáci by se mohli smradu tak vyhýbat, až by se dusili. Nějak podobně nás dusí ta jejich byrokracie.

Hnůj před Strakovkou by se mohl stát základem školení vládních úředníků na téma "jak se vrátit do reality". Obávám se, že u nich by ani ten hnůj nepomohl, možná, kdyby do něj byli hozeni.

Až bude věrchuška kydat něco o sedláckém terorismu, rád bych ji připomněl, že to, co provozuje svoji přebujelou byrokracií, můžeme s klidným svědomím nazývat takovým měkkým (soft) státním terorismem. To abychom si byli kvit.

Mám radši ten přírodní hnůj než všechna ta zahnojená lejstra.