Poslední Mohykán

11.03.2024

Vzpomínám si, že to byl film o Indiánech. V přeneseném smyslu slova jsou posledními mohykány ti, kteří jsou v daném prostředí skutečně posledními znalci, držiteli tradic či nějakých jiných názorů.

Řekl bych, že dnes "poslední mohykány" nacházím na univerzitách a ve státních institucích. Když jsem pracoval na úřadě, který spadal pod MPO (Ministerstvo průmyslu a obchodu), dostal jsem za úkol zpracovat nějaký dotazník a volal jsem tam na sekci energetiky.

Ten pán na konci drátu si mě spletl s nějakým známým, když jsem ho vyvedl z omylu a představil se, nejdřív mi vysvětloval, že náš Úřad patří do jiné sekce, že volám špatně. Tak jsem mu řekl, že mi to nařídil můj šéf a pak již náš hovor plynul přátelsky. Sdělil mi, že je původem huťař a měl pro mé otázky pochopení. Nakonec si ještě postěžoval, že je tam jeden z posledních mohykánů, tedy techniků a lidí, co pracovali ve fabrice. Jinak je to tam na MPO samej filozof a právník. A že všichni ti poslední mohykáni vč. něho půjdou za několik let do důchodu.

Tento rozhovor se odehrál asi před osmi lety. Jestlipak je na MPO dnes někdo, kdo někdy kolem nějaké fabriky aspoň prošel? U nás jsme měli šikovné inženýry, co stavěli nejen cukrovary v Africe, ale dokázali vyrábět a dodávat i technologické celky pro jaderné elektrárny. Při tom současném úpadku vzdělanosti a nedostatku techniků bych i tady viděl místo, kde možná ještě přežívá nějaký ten poslední mohykán.

S posledními mohykány se ztrácí dovednosti a um "starých" profesí. Možná v budoucnu už opravdu nebudou potřeba. Ovšem ze škol jsou vyháněni profesoři, kteří jsou přísní a nekorektní. Prostě stará škola. Pokud někde zůstávají, jde též o poslední mohykány. Příp. se uplatní mimo školu či mimo zemi.

Jsem členem Sokola, toho Sokola, v jehož ústředí se zpronevěřily peníze a starostka nakonec na svoji funkci rezignovala. Také se tam vystřídaly generace, poslední mohykáni odešli a nastoupila modernita. Skoro bych řekl progresivistická úderka, která začala zavádět novoty a pokrok, především informačně technologický. Jak se však stal šlendrián, který připravil spolek o desítky miliónů korun? A hlavně o pověst a důvěru? Jak se stal z národního a patriotického spolku spolek globalistický? Řeklo by se sleduj stopu peněz. Dotační ekonomika a naplnění rčení "koho chleba jíš, toho píseň zpívej". A kde byl "ve zdravém těle zdravý duch" při Covidu? Zavřel tělocvičny, pak vyžadoval cvičení v respirátorech a požadoval očkování.

Pak se třeba podívejme do politických stran. Pravověrného ódéesáka už v ODS nenajdete, možná tak nějakého posledního mohykána. Totéž se přihodilo socialistům. Není náhodou pan Zaorálek také takovým posledním mohykánem, podobně jako pan Kalousek v TOP 09?

Poslední mohykáni ještě zůstali i na blogu Idnes, ale většina buď byla odejita, nebo odešla sama a mnozí působí jinde a jejich čtenáři šli za nimi. Blog je v podstatě "vyčištěn" a většinově tam působí ti "správní" blogeři a diskutéři.

Nadějí je, že těch posledních mohykánů, co odešli (protože to s nimi už neladilo) nebo byli odejiti (protože se nechtěli sladit), je poměrně dost a jsou stále v plné síle. Mají zkušenosti, dovednosti, něco umí. Ne z vlastní vůle, ale díky svému vědomí a svědomí se stali rebely. A ti jsou nositelé pokroku a změny.

Nicméně světu současně vládnou dogmatici, zaslepení fanatici, hlupáci a chamtiví zbabělci. A jak to jejich vládnutí dopadá, zažíváme na vlastní kůži. Dobré je, že nám to otevírá oči.

Jenže to je málo. Najdeme potřebnou odvahu, abychom vypověděli poslušnost a zvedli hlavu?