Proč nám vládnou zamindrákovaní kantoři?

30.12.2023

Začal bych takovou vtipnou lidovou moudrostí. Kdo umí, umí, kdo neumí, učí a kdo neumí učit, ten to řídí. Je to snad nějaké obecné pravidlo? V každém případě u každého pravidla existují výjimky, které ho potvrzují.

Řekl bych, že Jan Amos Komenský a Jan Hus byli takovými výjimkami, protože to byli velcí učitelé, kteří se zapsali do historie.

Také se říká, že učitelka není povolání, ale diagnóza. Buďme genderově korektní a vztáhněme to i na učitele. Připadá mi, že učitelé jsou nejvíc konformní, nejvíc poslušní režimu. Stačí si vzpomenout na dobu Covidu. Kdo se zastal dětí? Kdo je nenutil nosit roušky a testovat? Kolik učitelů odolalo vakcinaci? Ti odvážní byli zpravidla odejiti, nebo odešli sami.

Samozřejmě neznám učitelskou kariéru současných mocných učitelů: premiéra, ministra vnitra a předsedy Senátu. Jen víme, kým byli, než se dostali do současných vrcholných funkcí. To už kantory nebyli.

Byl tu starosta okresního města, hejtman kraje a rektor univerzity. Rektor univerzity znamená vysokoškolský učitel, ale umí učit? Při premiérských projevech působí jako uspávač hadů, tak si nedovedu představit, že měl působivé přednášky. Rektor je funkce ředitelská, administrativní, nevyžaduje ani tak skvělého pedagoga či vědce, ale zejména slušného byrokrata.

Funkce v nižší politice spojené s účastí ve vedení politické strany jsou ve stávajícím politickém systému výtahem k moci, pakliže se dokáží vyhrát volby. A tak se nám bývalí učitelé dostali do vedoucích funkcí státu. Učitelé byli zpravidla nejhůře placení vysokoškoláci, zároveň jedni z nejposlušnějších a ve svém domově většinou i známých.

Navíc učitel byl pro voliče někdo, kdo něco znal, byl inteligentní, tak se většinou dostal na místní kandidátku a obvykle byl zvolen do zastupitelstva. A tady mohl nastartovat svou politickou kariéru. Zpravidla to byli ti, kteří neměli učitelství jako poslání, chtěli více peněz a vlivu. Také se rychle naučili, co proto potřebují udělat, jak mají mluvit a co mají říkat. A současná doba jim pomohla do křesel, protože výběrově upřednostňuje nenažrané zbabělce, nebo aspoň ty, kteří touží řídit a kontrolovat druhé a kteří se často ve svých funkcích udržují díky úslužnému patolízalství.

Proč ten mindrák? Protože chtějí být státníky, kteří se zapíší do historie a bohužel jsou ve své většině jen neschopnými byrokraty. Protože nejsou a neumějí být autentičtí, protože jsou zbabělými lokaji, a proto jsou arogantní a agresivní vůči těm, ke kterým si to mohou dovolit. Chyby nedělají, resp. je nepřiznají, a proto se z nich nemohou poučit, a tak jim nezbývá než tu hru hrát až do hořkého konce.

Otázkou je, zda si to vůbec uvědomují a jsou schopni změnit své chování nebo se vzdát funkce, na kterou nestačí.