První vlnu e-občanů už tu máme

24.02.2024

Údajně jich máme asi necelých tři sta tisíc. Jsou to ti, kteří už mají e-občanku v mobilu. Myslím si, že to budou převážně i ti, kteří pospíchali na Tečku a jsou i několikrát tečkovaní.

Teď nás čeká asi velká prodleva. Až opadne první vlna nadšených "e-e-e" občanů, bude následovat obvyklý propad zájmu čili dojde na občany, kteří jsou k novinkám od státu přirozeně nedůvěřiví nebo je jim to naprosto jedno.

Stát nám dá chvíli pokoj a jeho představitelé se budou divit, jak to, že to lidi nezajímá. Proč si nechtějí usnadnit život jednáním s úřady? Pak se pokusí (jak jinak) ztížit jiný přístup a způsob, aby si to lidi rádi pořídili.

Nebude to povinné, vnutí jim to jinak. Známe ten způsob od bank. Tak vy nechcete internetové bankovnictví? Chcete chodit na pobočku? Tak si připlatíte. Už vás na tu pobočku chodí málo, tak ji zrušíme. Naučili jste se s internetovým bankovnictvím?

Pokrok nezastavíš, máme tu pro vás Smart banku, pohodlnou, v chytrém telefonu. Že nechcete nebo nemáte chytrý telefon? Co jste to za zpátečníka? No dobře, využívejte internetové bankovnictví, ale plaťte za to!

Nemáte povinnost, jen za chvíli nebudete mít jiný způsob. A když si pořídíte chytrý telefon a Smart banku, může se vám stát, že váš zastaralý typ přestane vyhovovat.

Tak si říkáte, že snad zrušíte účet a vyberete si všechnu hotovost. Ale rázem si uvědomíte, že vaši uvědomělí spolu-e-občané ji rádi zruší, protože už neumí platit ničím jiným než mobilem či chytrými hodinkami.

A to na venkově zavádí místo sousedských krámků s lidskostí (a zaplaťpámbu za Vietnamce) smart prodejny. Stačí aplikace a dostanete se kdykoliv. Jenže si nepopovídáte se sousedy, s prodavačem. Ztrácíte lidský kontakt a tím i lidskost.

Jsem rád příslušníkem českého národa, jsem též rád obyvatelem nádherné české země, ale v současné době nějak nejsem rád občanem České republiky, protože představitelé tohoto státu a státních institucí ve mně vzbuzují nedůvěru. Nejsou to ti, kteří by mne strhli svým příkladem, abych je následoval a poslouchal. Naopak. Dělají vše proto, abych jim ukázal záda a byl občansky neposlušný.

Ona ta věrchuška si "vyrábí" jak ty poslušné "e-e-e" občany, tak i rebely. Těch odvážných je sice málo, ale těch tichých, nenápadných je stále víc.

Je to stejné jako při tečkování. První vlna nadšenců, pak vlna těch, kteří podlehli nátlaku, ti, kteří se otevřeně proti tomu postavili, a nakonec z toho byli u nás asi tři miliony neočkovaných. A pak přišla ta tichá rebelie: dobře, dvě dávky a dost. Tu třetí do mě už nikdo nedostane. Už jsem se poučil a nenaletím.

Takže už žádné strašení ani vábení nepomáhalo. Samozřejmě "zombíci" šli na třetí, čtvrtou, pátou …, protože to říkala paní doktorka, říkal to šéf v práci, říkali to nejbližší lidé v rodině.

Stejně budou přesvědčení, že udělali pro své zdraví maximum a nikdo jim to nevymluví. To by jim museli říct v televizi, že to bylo jinak a musela by tady proběhnout nějaká reflexe doby covidismu.

Třeba se dočkáme.