Rok 2023 z mého pohledu

15.12.2023

Pro mě to byl úžasný rok. Přes řádění Pětikolky, nebo paradoxně kvůli němu, mohu považovat tento rok za skvělý.

A na co vlastně měla Pětikolka vliv? Tak po průšvihu s Bohemia Energy (což bylo ještě za Babiše) jsme zrekonstruovali dvě kotelny, které mají menší spotřebu plynu a jsou samozřejmě ekologičtější. Osobně mi to jejich vládnutí přineslo pochybnosti a nedůvěru ve stát, resp. pochybnosti vč. té nedůvěry byly jen posíleny, protože to začalo za reálného covidismu.

Tento rok mi přinesl seznámení s mnoha novými lidmi. Oslovil jsem Jana Tománka, ten mě pozval na besedu do Lysé, založili jsme Zdravé fórum u nás a pozvali ho k nám. Začal jsem být zase aktivní a přineslo mi to mnohá setkání se zajímavými lidmi, vč. toho, že jsem si mohl popovídat s Dr. Janem Hnízdilem, s prof. Jiřím Beranem, podat si ruku s Mnislavem Zeleným, potykat si s Honzou Tománkem. Mohl jsem se vidět s doc. Robejškem.

Také mě to přivedlo na demonstrace a krátkému pokecu s Danem Sterzikem, alias Vidlákem. Pro mnohé to bude asi překvapení, ale stal jsem se "dezolátem". Ten vliv na to mělo i to, že jsem před sedmi lety opustil pracovně Prahu, pracuji v jiném oboru, více se setkávám s manuálně pracujícími lidmi, díky pořízené chatičce trávím více času na venkově, v přírodě.

Letos jsem si založil vlastní blog, zaplatil si domény svých webů (tichaci.cz, tichy-blog.cz a zdravebenatky.cz) a ke konci listopadu opustil blog Idnes. Byl jsem přizván k autorské spolupráci v projektu "aboutdreams".

Zhubl jsem, pokračoval v práci na sobě, jak v oblasti těla i ducha. Prostřednictvím kliniky Endala Honzy Vojáčka, jsem se jako klient seznámil s terapeuty Davidem Čechem a Alešem Svobodou a uspořádali jsme u nás spolu s místním Sokolem přednášku Zdraví ve svých rukou.

Začal jsem finančně podporovat projekty, které souvisí se svobodou slova: Rádio Svobodné Universum, NF Svědomí národa, NF Pravda o vodě a vzhledem k mému vztahu k přírodě a zahradničení podporuji i Vidlákův Institut českého venkova. Koupil jsem si knihy Vidláka, Jana Tománka a Petra Hampla.

Dále rozvíjím svou chatičku a pozemky, starám se o zahradu. Dospěl jsem k závěru, že chci obnovit přednášky a chystám se na to. Zároveň se chystám na zkrácení své pracovní doby, abych měl čas na tyto aktivity.

Díky inflaci, aby nám peníze neležely jen tak zbůhdarma na účtu, jsme se rozhodli koupit si nové auto (nákup jsme urychlili) a to původní dali synovi. Syn měl v tomto roce promoci a stal se doktorem veterinární medicíny a dcera se loni vdala a na konci roku přišel nejlepší dárek roku, stala se matkou syna, dala nám vnuka a učinila nás dědečkem a babičkou.

Z mého pohledu to byl opravdu dobrý a radostný rok. Naučil jsem se na ničem nelpět (zejména na penězích), netlačit na pilu, nechat věci spíše volně plynout, dávat více energie a pozornosti radosti a poslouchat svou duši, která mě zkrátka posouvá v tom životě dál.

Do příštího roku mám své záměry a plány. Ale znáte to, když člověk plánuje, Bůh se směje. Ale vzhledem k tomu, že ty plány jsou více v souladu s mojí duší a Bůh o nich jistě ví (navíc je před ním netajím), tak věřím, že se leccos povede.

A jak to bude s prof. Nutellou a jeho metaforisty, kteří umí jen destrukci a degeneraci? Nevím. Jen mi to připomíná hlášku z Vesničky "to neděláš dobře Jaromíre s těmi sirkami". Když se někdo opírá o ideologicky zaslepené fanatiky a je tak chamtivý a zbabělý, že se před svými páníčky poníženě hrbí, a naopak na ty, jimž by měl sloužit, se pyšně povyšuje, jak asi dopadne? Možná mi na to odpoví Hamplovo "Střízlivění".

A hlavně život sám. Optimistické je, že po degeneraci a destrukci, následuje regenerace a konstrukce. Po kolapsu starého, přichází zrod nového. Tak dělejme vše proto, aby se v tom novém žilo radostně, důstojně, aby zvítězila sounáležitost, spolupráce, tvoření. Aby ta skutečná Láska převzala vládu nad planetou Zemí, aby lidské bytosti žili v souladu s přírodou a v míru a respektu k sobě navzájem.

Tak se pro to rozhodněme. O Vánocích je k tomu skvělá příležitost.