Směšná a trapná úderka

24.03.2024

Tak na Iděsu skočil další kolega bloger. Napsal cosi nevhodného, zrovna jsem ho chytil na hlavní stránce, kde dlouho nepobyl.

K mému údivu se nedostal ani do Hyde parku. Mohl jsem ho vyhledat pouze zadáním stránky blogera a v diskusi se dozvědět, že na idnesu (dezolátsky Iděs) končí. Popsal, že se snažil vyhovět administraci, přesto nedostal ani odpověď ani nedošlo k návratu blogu na hlavní stranu.

Jde o suchý z nosu, jak se říká. Mě jen zaujala ta diskuse. Jen jsem zíral, jak rychle a hromadně nastoupila "válečná úderka" na "chcimíra". Naše "pravdomluvné" a "láskyplné" válečné štváčství s následným mírem po vítězné válce, si nějakým chcimírem rozvracet nedáme.

Co na tom, že blogerovi je jen líto zbytečně zmařených životů ve válečných konfliktech a poukazuje na to a nikomu svůj pohled nevnucuje. Přesto nastoupí směšná a trapná úderka, která se musí ozvat a protestovat. Aby se ukázala v tom správném světle.

Řekl bych, že ti lidé jsou o své pravdě přesvědčení, mají jasno, žádné pochyby a jsou připraveni hájit svůj (mediálně naprosto konformní názor) až do roztrhání těla. Spíše do změny narativu. Bude jim sdělen v médiích, je třeba být bdělý a ve své bublině aktivistický, aby se náhodou člověk neopozdil, neříkal něco, co už se neříká (protože se mezitím narativ změnil) a náhodou se nestal "zrádcem", či dokonce odpadlíkem od jediné správné víry, protože to se neodpouští. A hrozí vyhnání z "liberálního" ráje.

V sobotu večer jsme se dívali na film "Egypťan Sinuhet", skvěle zfilmované dílo proslulého románu M. Waltariho. Hlavní hrdina našel moudrost i Boha a dožil ve vyhnanství. Krásně to zapadá do současné situace. Přitom autor knihu vydal v roce 1945 a film byl natočen v roce 1954.

Takže admini Iděsu dosáhli dalšího "vyhnání z ráje". Kolega (podobně jako já) se už nemusí potýkat s autocenzurou, která tam vládne. Iděs byl ideově vyčištěn a možná ho čeká podobný osud jako blog na aktuálně.cz, který skončil.

Jak se budou asi adminům splácet hypotéky, pokud tedy nějaké mají a pokud blog skončí? Myslím si, že mainstreamová média to potáhnou dál jako dosud a bude-li třeba, tak se rychle překabátí.