Sníh, voda a dřevo

11.02.2024

Je mokro a poměrně teplo. Ale byla zima a byl i sníh. Ve sněhu a mrazu nám na chatě odborná rodinná firma kácela topoly. Byla poražena asi polovina vzrostlých topolů.

Už si vzájemně překážely a nakláněly se za sluncem. Každý na jinou stranu. Zůstaly asi metrové kmeny (sloupky), které zase obrostou. Dřevo nám navozili ke dřevníku. Bylo toho tolik, že jsme jím dřevník zastavěli.

Proto jsme chtěli přijet ještě před jarními prázdninami a odklidit to aspoň tak, abychom se dostali pro dřevo do kamen. Sníh a mráz nebyl, naopak teplo a příšerně mokro. Tak jsme dřevo přenesli a dokonce jsem něco i pořezal.

Už předtím sněhem a mrazem byla voda v jezírku plná, ale krásně čistá, pak pod ledem a sněhem. A naposledy byl z luk spíš mokřad a jezírko skoro přetékalo, a navíc bylo kalné.

Sudy, do kterých sbíráme dešťovku z verandy, byly plné, přestože svod z okapu je dán mimo. Většinou tam na zimu asi tak pětinu vody necháváme, protože sudy jsou částečně zakopané v zemi.

Tentokrát ale pršelo dost a to tak, že se naplnily i vodou přímo z oblohy, ne ze střechy. Potok byl samozřejmě plný a kalný, ale daleko více byly naplněny odtoky vody podél silnic. Takže k nám také tato voda přitekla a nejspíš dotekla až do jezírka, v každém případě tam bylo nějaké to bahýnko spláchnuto.

Na trávníku a loukách to pěkně čvachtalo. Vody až příliš. Zdokumentováno na fotkách.