Svátky v chrámu přírody

01.04.2024

Velikonoce trávíme ve svém chrámu přírody. Jsou to svátky jara, a když je jarní počasí, je dobré být venku. A tak jsme fyzicky pracovali, chodili se psem na procházky a projel jsem se i na kole.

Dal jsem si víno, navštívil a poklábosil se známými. Zkrátka jsem si to volno báječně užil. Kvetou petrklíče, zlatý déšť a hlavně sasanky. Keře se už zelenají, tráva je dokonale svěží, lezou tulipány, hyacinty a další. Ptáci krásně zpívali.

Špačci tradičně obsadili dutiny stromů podél potoka, dutin je dostatek, takže se určitě dostalo na žluny, strakapoudy, šoupálky a sýkorky. Ty obsadily budku. Asi kos si postavil hnízdo ve dřevníku, nad hlavami nám kroužila a křičela káňata a zahlédli jsme majestátního černého čápa.

Bohatý život nám ukazovaly nejen koruny zatím ještě bezlistých stromů, ale i hvězdná obloha bez světelného smogu, ale především život v jezírku. To jsme nejprve zbavovali vláknitých řas. Dáváme tam per-uhličitan (ekologickou chemii), bílý prášek, který klesne ke dnu a vyžene řasy na hladinu, odkud je nutné je sebrat síťkou. Pro mě to obnáší otužování, teplota vody byla 9 °C a musím tam dvakrát. Nejprve posypat prášek a po pár hodinách sebrat řasy. Žena mi pomáhá ze břehu a také se stará o posyp a sběr řas na mělčině. Do hloubky kvůli studené vodě už musím já.

Druhý den, jako potvrzení ekologicky neškodného přípravku, jsme objevili dvě žáby. Vypadá to na ropuchy. Samozřejmě k vidění byli i další živočichové jako vodoměrky, znakoplavky, plži, potápníci, larvy vážek, zkrátka vodní havěť, s níž sdílíme vodu ke koupání.

Žena dostala dárkový poukaz do zahradnictví v sousední vsi. Tak jsme tam jeli v pátek ráno a vše, co jsme si přivezli, jsme zasadili. Tak zkoušíme další keře jako hlohyně, brslen, ptačí zob a uvidíme, zda přežijí následnou zimu a hlavně srnky, zda jim nebudou moc chutnat.

Dobrá zpráva je, že třešinka i jablůňka přežila, oba stromy mají nasazené pupeny. U ořešáku si nejsme jistí. Uvidíme později.

Nasadili jsme houpačku, odkryli sezení na verandě, na skalku doplnili štěpku. Také jsme spálili nějaké dřevo jak v kamnech, tak na ohništi. Pobyt na čerstvém vzduchu a sluníčku nám prospěl.