Tak jsem vyslal signál ….

20.01.2024

Jaký? V duchu jsem požádal vesmír, že se chci postupně zbavit určitých funkcí, které vykonávám a že si chci od léta zkrátit úvazek v práci. Jsem už z té práce unavený a demotivovaný, hlavně tím, že neumím (a hlavně ani nechci) být bytostným byrokratem. Na žádné funkci nelpím, ani na penězích, jen to chci nějak předat.

A ono se to děje. Je to trochu jinak, než jsem si představoval, možná mě hrozí i nějaký peněžní postih, ale svou "byrokratickou neschopností" a do jisté míry "občanskou neposlušností" jsem dosáhl toho, že jeden kritik bezesporu lépe znalý v úředních záležitostech, během schůze nabídl, že by se toho napříště mohl ujmout místo mě (u jednoho SVJ).

Je to v souladu s mým přáním, nicméně je to za cenu, že jsem v očích druhých neschopný, což mě nevadí, a předpokládám, že se to rozkřikne, navíc, když jsem na první letošní schůzi prohlásil, že představenstvo družstva ve stejném složení nebude (po roce 2027) pokračovat, družstvo bude menší a já rozhodně po skončení funkčního období nechci pokračovat jako uvolněný funkcionář. Maximálně neuvolněný, ideálně už nechci pokračovat vůbec.

K tomu od nás odstoupilo SVJ, s nímž jsme se také úplně neshodly a jeho nové vedení má dojem, že jsme je poškodili, přičemž pravdou je, že jsme nějaké chyby udělali a za ně jsme se omluvili. Paradoxně při jejich tlaku a naší přílišné snaze chyby napravit a vyjít jim vstříc, to také nedopadlo nejlíp. O další dům přicházíme tím, že ho majitelka celý prodává.

Takže další dílčí úbytek práce a nějakých příjmů. Což je důvod pro mě, abych si zkrátil úvazek a tím trochu snížil mzdový náklad organizace.

Ještě se mi před časem ozval jeden obchodní zástupce, s nímž jsem se znal z dřívějška a asi nám vyřeší letitý problém se dvěma SVJ a bude se o ně starat z hlediska rozúčtování tepla a vody.

Stejně je zajímavé pozorovat, jak jsem pro někoho arogantní neschopný blbeček, který nedokáže dodržovat nastavená pravidla a má v té úředničině hokej. Na druhou stranu jiní lidé mě vidí jako laskavého člověka, který se snaží jim pomoct. To se děje, když dáváte přednost lidskosti, která vám dává smysl před byrokracií, která vám smysl nedává vůbec. Prostě jste dospěl do stádia, že už tuto práci nemůžete dělat, protože vás už nemotivuje.

Tak uvidíme, jak to bude dál.Vlastně jsem zahájil proces "odcházení" a odpoutávám se od práce, která už mě neuspokojuje. Zvyšující se energii "pražské mentality" u nás už zkrátka nedávám. Na ten proces mám ještě několik let. Vím jen, že už tomu nechci věnovat tolik energie a času. A že už jsem se smířil s tím, že to může dopadnout jinak, než jsem si plánoval. Vše se však děje, jak má a v podstatě také tak, jak jsem si přál.

Ovšem samozřejmě ne tak, jak jsem si představoval. Jde to trochu jinudy, ale jde to. A hlavně je to se mnou v souladu. A ten signál jsem vyslal i tímto blogem: https://jtichy.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=809658

Druhou stranou mince je získání více času na tvůrčí aktivity, které mě nabíjejí, a díky nimž, dávám sebe druhým. Plánuji rozjezd přednášek a sepsání knihy.

A nejspíš už přišel ten pravý čas, našla se totiž spřízněná duše, která má zájem na tom se mnou spolupracovat.