Vítejte na kompostu!

11.06.2023

Na kompostu se hromadí odpad. Biologický odpad. Mé čtenáře řadím k přátelům kompostu a hnoje, především tedy přátele vidláky, kteří se toho nebojí.

Tedy toho nevábného a na povrchu zapáchajícího kompostu a vědí, že musí jít hlouběji a tam to teprve začne vonět a tam vykutají ten pravý poklad.

Kompost je organický prostředek pro zlepšení půdy obsahující stabilizované organické látky a rostlinné živiny získaný řízeným biologickým rozkladem směsi sestávající zejména z rostlinných zbytků a mající deklarované kvalitativní znaky (říká wikipedie)

Ta mi též nabídla: Kompost.cz byl český webový server věnující se extrémně černému humoru, který nebere ohled na žádná tabu a naopak se snaží stavět na jejich porušování; může tak být považován za nevkusný a amorální. Heslo serveru, v počátcích poměrně propagované, zní "Kde to hnije, tam je Kompost".

S tímto projektem nemám nic společného (ani jsem o něm nevěděl), kromě toho, že černý a nekorektní humor mám rád. Na své zahradě a chatě ukládám bioodpad na kompost a používám ho, tak jak se má.

Na svých blozích sdílím mnou "napsaný bioodpad", který se většinou vyhazuje do popelnic, místo, aby se dával na kompost a tam byl volně přístupný. Pokud bych psal své "odpady" na facebook, asi by mi to tam rychle uklidili. Mají tam aktivní popeláře, protože čistotu a sterilitu je třeba hlídat.

Tak jako mám dva komposty na různých místech, mám i dva blogy na různých místech. Protože to jsou různá místa, jsou i různé složky na kompostu a i různé články v blozích.

Kdo je navrch huj a vespod fuj, ten obvykle ani kompost, natož hnůj, nemá rád. Tak nějak předpokládám, že na mých blozích jsou tito povrchní lidé v menšině.

Tak jako na povrchu kompostu to vypadá spíš nevábně a moc to nevoní, tak i tvorba blogera některým voní více a některým vůbec. A nejen to, některé články (složky kompostu) jsou přijímány lépe, jiné hůře. Nakonec se články vrší jako vrstvy na kompostu, nové překryjí starší a těmi staršími články se je třeba prokutat a třeba někdo objeví poklad a pošle ho přátelům. Tím si vysvětluju, že když mám delší pauzu, přesto se mé články čtou. Často i roky staré.

Mohu slíbit své zahradě a chatě, že tam budu nadále vršit bioodpad na kompost a na svých blozích své články, ať již půjde o odpad či poklad.

Ať žije kompost a hnůj, nejen můj. Na tom pravém přírodním kompostu kompostuje příroda, na tom blogovém kompostují čtenáři a čas.