Z našeho přírodního ráje

27.08.2023

Fotky z místa, kde se nabíjím krásou. Ať už to jsou skalničky jako netřesk, vřes a další, rozkvetlý ibišek, nebo měsíčky a slunečnice obklopující novou malou jabloň.

Také rostliny vodní jako orobinec (poprvé máme doutník), či rozkvetlý blatouch a lekníny. Přes floksy, další kytky v záhoně a hortenzii (více vpravo) je vidět chatička a ten fialový kvítek sice neznám, ale asi je to jediná ze směsi zasazených semínek lučních květin, která se prosadila mezi místními travami.

A velmi zajímavá fotka je, když se rodí vážka, larva vylezla na list a z ní se zrodí vážka, která se vyklube a nějaký čas čeká, než může vzlétnout. A v tom čase byla vyfocena.

Byli jsme i na houbách, nalákaly nás babky z naší louky a pak jsme se prošli lesem.

Je tam zkrátka nádherně a ta nádhera nabíjí, včetně té práce na jejím udržování a rozvíjení. Ale stejně nejvíc si toho odpracuje příroda, která sama o sobě umí být barevná. Nicméně většinou se v ní prosadí ti nejsilnější jedinci a bez naší péče by to tam přirozeně zarostlo kopřivami a nálety.

Až díky vytrhání kopřiv jsme dali prostor sasankám a malinám. Také možnosti vybudovat biotop. Léto končí a ty delší chvíle, kdy jsme tam trávili dovolenou už jsou pryč. Snad bude letos ještě příležitost užít si babího léta, než to tam zazimujeme.

Ale i zima se sněhem je tam kouzelná, byť náročná. Odklízí se sníh, musí se topit, vypouštět a napouštět voda, špatně se vyjíždí autem (bez lopaty a hrabla to jde těžko).