Zajímavý víkend

28.04.2024

Sekáme šetrně

Část louky necháváme neposečenou. Je tam luční pastva pro včely, čmeláky a motýly, část seču kosou. V naší vysoké trávě, jak jsem zjistil, se skrývá kachna s káčátky. Viděl jsem je plavat po jezírku, pak vylezly a schovaly se v trávě. Nejspíš tam mají hnízdo.

Asi k nám chodí do vysoké trávy rodit i srny. Loni jsme tam objevili zválenou trávu, možná tam chodí jen odpočívat, ale syn tvrdí, že tam chodí rodit. Je veterinář, tak má asi pravdu. Důkaz nemáme. Fotopast to nezachytila a ani tam nebyla namířená.

Fotopast už podruhé…

… nic moc nevydala. Žádné pěkné zvířátko, fotky spíše tmavé a bylo jich málo. Že by ji nějaké nadpřirozené přírodní bytosti vypínali? Či aspoň odháněli zvířátka? No, nejspíš došly baterky a zvířátka přestala čučet do čočky. Navíc, když nebyla přichystána žádná laskomina, není divu.

Zkouším fotopast tam, kudy by měly chodit kachny, tak uvidíme, zda se dostanou do záběru.

Něco zmrzlo a něco ne

Asi lesních jahůdek moc nebude. Vypadá to, že pomrzly. Nová třešinka zimu sice v pohodě přežila, ale těch pár kvítků na ni nejspíš zmrzlo. Ořešák po zimě vůbec nevypučel. Pár květin zmrzlo, některé svůj růst pozastavily, jiné to v pohodě přežily. Zdá se, že i jablůňka to přežila a pár kvítků nejspíš rozkvete.

Na zahradě jabloně nejspíš pomrzly, protože tam opravdu hodně kvetly, na chatě při té zimě jabloň asi počkala. Konečně není sama, mnoho především velkých stromů s pučením a listy nespěchalo.

My jsme také něco přežili

Celovíkendové ducání blízké technopárty. Lidí bylo opravdu hodně a u nás to bylo opravdu slyšet. Párkrát se nám zadařilo přijet, když probíhala. Většinou probíhá kolem čarodějnic a prvního máje. Tak jsme si říkali, že by mohla být příští týden, ale jak jsme se blížili k chatě, už jsme věděli, že si ji "užijeme" tento víkend.

Duc-duc, furt, do blba. V noci trochu ubrali, ale duněli celou noc. Přes den venku jsme jim trochu konkurovali zvukem sekaček a pil, a také ptáci se dost snažili to ducání svým nápaditým zpěvem trumfnout.

Makali jsme a chodili se projít a dostali se do míst, kde to skoro slyšet nebylo. Asi to někam otočili, takže lidé z centra vsi už si asi moc "neužili", ale my jsme na ráně.

Ale potřebovali jsme hlavně posekat a udělali spoustu další práce, takže otočit to hned jsme si nemohli dovolit. A pak jsme si na to ducání i trochu zvykli.