Zvítězí opět zbabělost a malomyslnost?

13.02.2024

Nebo už jsme byli donuceni k odvaze a ochotě? Nevím. Dobré je, že zemědělci budou protestovat čtyři dny. To už se nějaké omezení dostupnosti zboží a služeb může projevit.

Tisícovka traktorů je super, doufám, že se lidé připojí. Byl jsem na setkání cca 30 lidí z mé současné pracovní branže (bytová družstva) a přístup mě zklamal. Těžko říct, zda akce zemědělců někoho oslovila. Nicméně se o ní ví. Ptal jsem se, zda někdo ví o nějakém předpisu, právním požadavku z posledních pěti let, který by nám zjednodušil práci. Shodli jsme se, že nic takového neexistuje.

Tak jsem humorně nadhodil "přidejme se k traktoristům a požadujme zrušení těch největších nesmyslů" (a že se nás jich dotýká hodně z různých oblastí). Ano, ten přístup zastřešujících organizací je podobný jako u Agrární či hospodářské komory.

Všichni vědí, co je štve, co nechtějí, ale jsou připosraní, pokud by měli jít bránit své požadavky. Byrokracie nás spoutává pavučinou předpisů, která nás dusí a my nejsme schopni a ani ochotni se bránit. Bojíme se přijmout, že dnes už jsme v situaci, kdy se občanská neposlušnost stává povinností. Aspoň na těch pracovních setkáních to tak vypadá.

Tak aspoň o tom napíšu a s pár kamarády se akce zúčastním a podpořím ji. Díky té byrokracii jsem naprosto ztratil motivaci pokračovat v práci, kterou se živím a hledám cestu ven. Osobně mi jde jen o to, tu agendu časem předat nějakému pokračovateli (možností je víc) a postarat se o budoucnost svých kolegyň.

Bude mi to nějakou dobu trvat, neutíkám z toho a hledám řešení, které bude vyhovovat, pokud možno většině zúčastněných. Původně jsem plánoval to do důchodu nějak doklepat, ale spíš to, než na důchod vypadá na kolaps či pěknej průser.

Píšu blogy, scházíme se s lidmi, diskutujeme a přemýšlíme, co dělat. Od léta chci kratší úvazek, získám tak čas pro své další aktivity, ať už to je zahradničení a chataření, a hlavně dotažení mého psaní do knihy a rozjezd přednáškové činnosti. Pokud by mi to začalo přinášet časem i nějaký výdělek, jsem ochoten obnovit si pozastavenou živnost.

Našel jsem odvahu ty kroky udělat a ochotu na tom pracovat. Tak na tom všem pracuji. Na jedné straně na svém "odcházení" ze současného pracovního procesu a na druhé straně na záměru tvořit něco nového. Bez té odvahy a ochoty pracovat se ničeho moc dosáhnout nedá.

Podporuji změnu, podporuji traktory a děkuji za lidi, kteří mne inspirují. Pokud i já někoho inspiruji, nacházím právě odvahu, abych ho poprosil o nějaký příspěvek na budoucí knihu. Na úvodní stránce jsou k nalezení dokonce QR kódy, až tak daleko zašla má ochota. Jak dalece zajde ochota vaše, nechávám čistě na vás.