Večerníček je (byl?) český fenomén

01.01.2024

Možná právě proto byl přesunut z hlavního programu ČT a z hlavního vysílacího času. Dnešní generace dětí už na něm nevyrůstají, dokonce ho snad sleduje naprostá menšina dětí a jejich rodičů. Proč?

Nehodí se progresivistům? Je politicky nekorektní? Je příliš konzervativní? Řekl bych, že konzervativní je. A také je neideologický. Aspoň býval v dobách socialismu. Byly dva pořady socialistické Československé televize, kde šla ideologie vždycky stranou. Byla to předpověď počasí a Večerníček.

Česká televize ještě v 90. letech minulého století a nějakou dobu i v 21. století nechávala Večerníček na svém prvním programu, a to v hlavním vysílacím čase před Televizními novinami, později Událostmi. Nejprve trochu šoupali s časem a pak se začali dít věci, můžeme jim říkat inovace a pokrok. Pomiňme ten technologický, kdy se z analogového vysílání přešlo na digitální.

Jednou z prvních obětí pokroku byli televizní hlasatelky a hlasatelé, kteří děti před Večerníčkem přivítali a pak je poslali do postýlek. Má generace to měla jako děti i jako rodiče jednodušší. Večerníček byl vskutku kultivační program pro celou rodinu. Byl takovým rodinným stříbrem, kulturním dědictvím a chloubou ČT. V současném pokrokovém eurounijním tažení ČT asi chloubou nevhodnou.

Proto byl asi přesunut na jiné programy. Byl stvořen program pro děti Déčko, v jehož programovém schématu se Večerníček (snad stále) vysílá. Také byl k vidění na ČT 2. Faktem je, že Déčko vůbec nesleduji, ale setkal jsem se s tvrzením, že je to hlavně program na vymývání dětských mozečků tou nejsprávnější ideologií. Tak nevím, zda tím nebyl zasažen i Večerníček a naše skvělé pohádky z něj stejně nevymizely.

Byly to opravdu vysoce kvalitní pohádky, doslova výtvarné i hudební počiny, skvělé namluvení postav od těch nejlepších herců. Udělat dobrý Večerníček byla pro řadu umělců prestižní záležitost. Jako dítě jsem snad jediný nevynechal a snad nebyl jediný, který by se mi nelíbil. Byly to krátké příběhy, laskavé a často i vtipné. Rád jsem se na Večerníček díval i se svými dětmi, bylo to takové radostné zklidnění duše.

Uvidím, zda se budu schopen dívat na současný Večerníček se svým vnukem, pokud mi ho svěří jeho rodiče na hlídání, abych jim ho dědečkovsky (konzervativně) kazil. Třeba tím Večerníčkem, pokud tam půjdou skvosty jako Rumcajs, Maxipes Fík, Bob a Bobek, Mach a Šebestová, Rákosníček, Krteček, víla Amálka, Pat a Mat, Krkonošské pohádky, abych jmenoval a vzpomněl aspoň ty nejznámější a nejpovedenější. Kdo je namluvil a namaloval si vy starší a zkušenější doplníte jistě sami. Těm báječným Večerníčkům, na něž jsem si nevzpomněl, se omlouvám.

Do tohoto vpravdě elitního výběru musím zařadit Pohádky z mechu a kapradí, tedy Křemílka a Vochomůrku z Pařezové chaloupky, skvěle namluvené Jiřinou Bohdalovou a namalované výtvarníkem Zdeňkem Smetanou. A zde nesmíme zapomenout na spisovatele Václava Čtvrtka, který dal Večerníčku více pohádek.

Mám rád zejména příběh Křemílka a Vochomůrky, který trochu přesahuje do naší žhavé současnosti. Jak zaseli a zalévali semínko a zpívali mu: "vstávej semínko holala, bude z tebe fiala" a vyrostla jim divizna.

Tak si říkám, že v letošním roce se možná i "náš" Fiala podiví, co mu vyroste z toho, co nám tady zasel. Nejspíš se bude divit jak divizna.

Nakonec jednu nevyžádanou radu ČT. Chcete-li obnovit důvěru a podílet se na kultivaci českého národa, pusťte večerníčkovou klasiku do hlavního vysílacího času, a to nejlépe na všech programech. Pravda, nemusíte to dělat v případě sportu. A zpravodajství a publicistiku raději zrušte úplně společně s televizními poplatky. Potom české veřejnosti prospějete nejvíc, jako veřejně prospěšná instituce.